MUTFAK ELEMANI (AŞÇI)
Tanımı ; mutfak araç gereç ve donanımlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun bir şekilde yiyecek ve içecekleri servise hazır hâle getiren nitelikli kişidir.
Görevler
Ø İş organizasyonu yapmak,
Ø Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak,
Ø Standart yemek tarifesine uygun menüleri planlamak,
Ø Kahvaltılık yiyecekleri hazırlamak ve servise hazır hale getirmek,
Ø Çorba ve sosları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Et ve tavuk yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Su ve deniz ürünleri yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Kuru baklagil yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Sebze yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Salata ve salata soslarını hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Pilav ve makarnaları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Hamur kullanılarak yapılan yemekleri hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Çeşitli tatlıları ve börekleri hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Açık büfe yiyeceklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
Ø Hazırlanan ürünlerin duyusal değerlendirilmesini yapmak,
Ø Alanındaki araç ve donanımları kullanmak ve bakımını yapmak,
Ø Mesleki gelişime ilişkin faaliyetlere katılmak ve yürütmektir.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar; Özellikle turizm sektöründe aranan elemanlardır.
Her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.
Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Bu mesleklerin eğitimi; Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde, Anadolu meslek ve meslek liselerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri alanındaki diploma programlarında verilmektedir.
Bu okullarda uygulanan yeterliliğe dayalı modüler öğretim programları geniş tabanlı, yatay ve dikey geçişlere imkân veren bir yapıya sahiptir.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı aşçılık, servis elemanlığı, pastacılık, barmenlik, hosteslik dallarından mezun olanlar, ÖSS'de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksekokullarına (ön lisans) da devam edebilirler. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olduklarında, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde öğrenim görebilirler.